Om koppar

Koppar har den kemiska beteckning Cu och med . Koppar upptäcktes för ungefär 10 000 år sedan och är det 25:e vanligaste ämnet i jordskorpan. Det är den enda metallen, förutom guld, som inte är grå.

Detta är en egenskap som gjort att koppar alltid används i smycken och konst. En kopparyta är från början rosaaktig men bildar fort ett mörkbrunt . Efter c:a 50 år har ett heltäckande lager ärg bildats på kopparn.

Tack vare att koppar är relativt ovanlig, speciellt i ren form, har den används som valuta. Metallen har flera attraktiva egenskaper, den är till exempel , och smidbar samt har hög termisk och elektrisk ledningsförmåga. Den används även som och i legeringar. Två av de mest kända kopparlegeringarna är brons (koppar och vanligtvis tenn) och mässing (koppar och zink). Koppar är giftigt i höga doser men ett viktigt spårämne för växter, djur och människor.

Ren koppar kan så klart hittas ute i naturen men finns mest i mineraler som kopparkis, cuprit, malakit, kopparglans och bornit. Stora fyndigheter finns bland annat i USA, , , och .

Ungefär 95% av all koppar som används idag har producerats efter 1900, i huvudsak från . Koppar framställt ur malm genom smältning, lakning och elektrolys.

Kommentera